Laddar...

Historia

Välkommen till Grand Hotel Lysekil, ett charmigt boutiquehotell med anor. Beläget mitt i hjärtat av Lysekil, nära allt, är det ett av de äldsta hotellen i Västsverige.

År 1878 välkomnade Västsverige en ny lyxbyggnad mitt i det vackra kustlandskapet på halvön Lysekil. Arkitekturen var typisk för sin tid – en storslagen byggnad i schweizerstil. År 1880 öppnade hotellet under namnet Hotel Bergfalk, och det var då ett av de modernaste hotellen i Sverige. Kung Oscar II var mycket förtjust i Lysekil och sägnen säger att han bodde på hotellet när han besökte staden. Det var även Kung Oscar som år 1903 godkände och beviljade stadsrättigheter till Lysekil.

Vid den tiden var Lysekil känd som en hälsoort för sina stärkande saltvattensbad som kunde avnjutas året runt och för sin friska havsluft.

Idag är det fortfarande mycket populärt att boka ett hälsofrämjande vinterbadspaket och avsluta med en varm bastu i ett av de äldsta badhusen längs kusten.

Hotellet har haft flera ägare, främst kvinnor, och idag drivs det också av en kvinna. Många historier har sina rötter i hotellets väggar, och vissa gäster säger att de till och med kan känna en andlig närvaro…

Under andra världskriget var Grand Hotel Lysekil, då kallat Stadshotellet, en bas för export av kullager. När skeppen lastades vilade sjömännen på hotellet, men under polisbevakning av säkerhetsskäl, och de fick inte röra sig mer än 600 meter från hotellet.

Det hände även att både engelsmän och tyskar kom till Lysekil samtidigt under andra världskriget för att vila och fylla på förnödenheter. Hotellets ägarinna, Nancy, utvecklade då ett smart logistiskt system för frukostserveringen. Hon skickade först över engelsmännen till det lokala bageriet tvärs över gatan för frukost, och de var tvungna att vara tillbaka på sina rum innan hon började skicka tyskarna över.

Idag njuter gästerna av Grand Hotel Lysekils antika atmosfär med en harmonisk blandning av antik och modern design. Ägarna är måna om att behålla den historiska känslan och den vintagestil som gör hotellet till ett äkta boutiquehotell. Missa inte att titta in i den berömda riddarsalen med sina handmålade landskapssköldar i taket.

På Grand Hotel är du nära allt. Havet, butiker, bad, restauranger och mer finns bara runt hörnet. Mer information och bilder på detta gamla hotell finner du längst ner på sidan.

 

1878

Handlare Anders Gustaf Bergfalk köper fastigheten och bygger om den. Redan samma år står byggnaden klar, i den då populära arkitektoniska Schweizer stilen. Byggnaden uppförs under ledning av byggmästare A. B. Swensson i Lysekil och byggmästare S. Andersson i Uddewalla (numera Uddevalla). Ornamenteringen är verkställd av herrarna Hasselbach och Widbom i Göteborg. Elektriskt ringverk är installerat i hela huset av herr A. J. S. Bismarck från Göteborg.

1880

Hotell Bergfalks invigning äger rum som då var bland de mest modernt utrustade hotellen i Västsverige. Hotellet har 14 rum samt en elegant societetsvåning om 5 rum. I nedre våningen bedrivs den förnäma manufakturhandeln av A.G. Bergfalk (hotellets ägare). Ett rum kostar från 75 öre per natt.

1883

A.G. Bergfalk öppnar Café & Conditori intill Hotell Bergfalk. Dessa vackra fönster hittade vi på vinden och hänger numera i korridoren på första våningen.

1889

Hotell Bergfalk annonserar om sitt propra kafé med piano och biljardsalong.

1900

Amalia Bergfalk köper först fastigheten då hennes man Anders Gustaf Bergfalk avlidit. Några månader senare säljer hon fastigheten till källarmästare Bengt August Björk från Kristinehamn som även tar över verksamheten som hotellägare. Hotellet byter nu namn till Stadshotellet Lysekil.

1912

Hotellvärd Johan Wilhelm Magnusson från grannhotellet Grand Hotell tar över hotellverksamheten.

1914

Första världskriget har börjat och på Stadshotellet hålls möte i stora salen (förmodligen Riddarsalen) för landstormsmännen och frivilliga över 40 år.

1919

Fru Matilda Lindberg-Magnusson tar över driften av Stadshotellet efter hennes avlidne man J. W. Magnusson.

1921

Källarmästare Arnold Olsson tar över hotellverksamheten.

1939-

1945

Under andra världskriget hade Grand Hotel Lysekil, som då gick under namnet Stadshotellet Lysekil, flera uppdrag från myndigheter.


Bland annat var det en bas för kullagerexporten till den brittiska krigsindustrin. När båtarna lastades i Lysekils hamn bodde sjömännen på hotellet. På grund av rådande omständigheter fick de inte gå längre än 600 meter från hotellet och detta under polisbevakning.


Då både engelsmän och tyskar kom till hamnen för att vila och för att proviantera, var det även så att de fick bo på Lysekils hotell. För att de inte skulle hamna i tvist, hade dåvarande ägarinnan ”Hägga”, som hon kallades i folkmun, utarbetat ett system. Hon slussade engelsmännen först över torget till Lidells konditori, för att äta frukost och de var tvungna att vara tillbaka på sina rum, innan hon släppte ut tyskarna… På detta vis behövde inte fienden mötas och vapenstilleståndet kunde uppfyllas utan problem.
 

1950

Fru Nancy Hägg hamnar i tidningen Se, då Lysekils borgmästare vill stänga dåvarande Stadshotellet och hon protesterar så mycket att tidningen Se kommer och gör ett reportage.

1966

Den svenska TV-kanalen SVT sänder en spionthriller, "Operation Argus", som delvis spelades in på Stadshotellet Lysekil.

Här är avsnitt två: https://www.svtplay.se/video/26329086/operation-argus/operation-argus-sasong-1-en-handgranat-fran-doden?start=auto

2012

Stadshotellet får nya ägare. Anette & Javier som även driver Luna Vingård & Restaurang, tar över det eminenta hotellet och döper om det till Grand Hotel Lysekil

Många gäster har bott på hotellet genom åren…

Det ryktas att kung Oscar den II har bodde på hotellet då han var väldigt förtjust i Lysekil och var skulle han annars ha bott…? Vi får återkomma i denna fråga när vi har hittat lite mer material. Vi har även haft en gäst som har nämnt att de har en intressant stol hemma, som påminner lite om en tron, som har stått på hotellet och där det sägs att kung Oscar ska ha suttit. Men som sagt, vi får återkomma i frågan… 

Många celebriteter har besökt detta historiska hotell under årens lopp och hotellet har bland annat haft äran att härbärgera både Marcus Wallenberg och Carl Gerhard.